fbpx

Ons pensioen, het blijft veel mensen beroeren. De afgelopen jaren werden diverse wijzigingen doorgevoerd. Politieke partijen spreken over het verlagen dan wel verhogen van de pensioenleeftijd. Tijd voor een overzicht van de huidige situatie.

De wettelijke pensioenleeftijd?

Vandaag is de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. Deze zal in 2025 opgetrokken worden naar 66 en naar 67 in 2030.  In het huidige systeem kan je van je pensioen genieten vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de 65ste verjaardag. 

Vervroegd pensioen

Men kan opteren om vervroegd met pensioen te gaan vanaf 60 jaar. Hierbij geldt de voorwaarde dat men een loopbaan heeft van minstens 44 jaren. Een jaar betekent dan dat er gedurende een jaar minstens twee kwartalen sociale bijdragen als zelfstandige werden betaald of, indien als werknemer, men minstens 1/3de van een voltijdse betrekking gepresteerd heeft.

Indien je een loopbaan hebt van 43 jaar, kan je met vervroegd met pensioen vanaf 61 jaar. Tenslotte kan men na 42 jaar werken vanaf 63 jaar ook met vervroegd pensioen gaan. Hierbij zijn er nog verschillende overgangsmaatregelen voor personen die geboren zijn voor 1956 of in de periode 1956-1957.

Bereken uw pensioen via MyPension

Op de online tool MyPension krijg je onder andere een overzicht van je pensioenloopbaan, een raming van je pensioenbedrag en een simulatie van de ingangsdatum.

In een volgend artikel gaan we dieper in op de berekening van het pensioen.

CTA blok nieuwsbericht 2

Lees ook