fbpx

Start u met een webshop? Dan krijgt u vast te maken met financiële hobbels en e-commerce regels. Maar ook de regels omtrent de BTW zijn belangrijk om van uw webshop een succes te maken. Maar wanneer is BTW verschuldigd?

BTW bij verkoop in België

Bij een gewone verkoop via een winkel is bij de levering van goederen de plaats waar de ‘belastbare handeling’ plaatsvindt van belang. Is deze plaats in België, dan is er voor deze handeling Belgische BTW verschuldigd. Bij de verkoop via een webshop aan Belgische klanten zijn dezelfde BTW-tarieven van toepassing. Tot hier geen vuiltje aan de lucht.

BTW bij verkoop in buitenland

Moeilijker wordt het als uw webshop ook buitenlandse klanten aantrekt. Hier maken we voor deze klanten een onderscheid tussen BTW-plichtigen en niet BTW-plichtigen.

Bij het verkopen en verzenden naar BTW-plichtigen in een ander EU-land is het eenvoudig. U hoeft geen BTW aan te rekenen. Op uw uiteindelijke factuur rekent u geen BTW aan en vermeldt u duidelijk ‘BTW verlegd’. Belangrijk is dat u kan aantonen dat de goederen wel degelijk naar de BTW-plichtige klant in een ander EU-land verzonden werden.

Verkoop op afstand binnen EU

Bij verkopen en verzenden naar particulieren in een ander EU-land spreken we van de verkoop op afstand. In principe kan en mag u bij deze verkopen Belgische BTW aanrekenen maar moet u wel rekening houden met de vastgelegde verkoopdrempels. Deze verschillen per EU-land. Overschrijdt u het drempelbedrag van een lidstaat, dan heeft u een BTW-nummer van die lidstaat nodig, moet u BTW aanrekenen van die lidstaat en moet u ook de BTW-formaliteiten van die lidstaat naleven, zoals het indienen van BTW-aangiften.

Verkoop op afstand buiten EU

Bij verkopen en verzenden naar landen buiten de EU hoeft u geen BTW aan te rekenen, niet bij verkopen aan bedrijven of aan particulieren. U moet wel aantonen dat uw goederen de EU hebben verlaten. Documenten die hiervoor bewaard moeten worden zijn onder andere: douanedocumenten, kopie van de factuur die voor export is afgetekend door de douane en een invoerbewijs van het land van bestemming.