fbpx

Een onderneming die bij de oprichting of uitbreiding van haar activiteiten een investering uitvoert, kan onder bepaalde voorwaarden een investeringsaftrek krijgen. Dit is een fiscaal voordeel waarbij men een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde van de investeringen mag aftrekken van de belastbare winst.

De investeringsaftrek is een interessant alternatief voor de notionele intrestaftrek die door de hervorming van de vennootschapsbelasting aan belang inboet. De investeringsaftrek is interessant door de tijdelijke verhoging van de gewone éénmalige investeringsaftrek van 8% naar 20%.

De investeringsaftrek maakt het mogelijk om het fiscale resultaat te verminderen in functie van de gedane investeringen in bepaalde activa. Het fiscale voordeel bestaat erin dat een bepaald percentage van de aanschaffingswaarde van deze investeringen in mindering wordt gebracht van de belastbare winst.

Voorwaarden voor investeringsaftrek

De investering moet gebeuren in afschrijfbare materiële of immateriële vaste activa die uitsluitend voor de beroepswerkzaamheid in België worden gebruikt. Verder werden deze activa tijdens het boekjaar in nieuwe staat verkregen of tot stand gebracht. Tenslotte worden de investeringen met een afschrijvingsperiode van minder dan drie jaar en investeringen in personenwagens uitgesloten.

Dit systeem kent twee soorten: de eenmalige investeringsaftrek en de gespreide investeringsaftrek over de afschrijvingsperiode van de investering.  Beide soorten kennen een gewone en verhoogde investeringsaftrek.

Voor de investeringen gedaan tussen 1 januari 2018 en 31 december 2019 werd de gewone eenmalige investeringsaftrek verhoogd van 8% naar 20%. Deze verhoging is enkel mogelijk voor de kleine vennootschappen (volgens Art.15 §1 – §6 Wetboek vennootschappen). Eenmanszaken en vrije beroepers kunnen ook genieten van deze verhoging bij het opmaken van hun aangifte in de personenbelasting.

Niet combineerbaar met notionele intrestaftrek

Het systeem van deze gewone eenmalige investeringsaftrek is niet combineerbaar met de notionele intrestaftrek. Daarom is het belangrijk om na te kijken welke aftrek voor u het meest voordelig  is. FINUM Accountants helpt u graag bij deze berekening.

Hierna een overzicht van de verschillende percentages binnen het systeem van de investeringsaftrek (van toepassing voor AJ2019):

website tabel investeringsaftrek