fbpx

Sinds1 januari 2025 is het nieuwe aansprakelijkheidsrecht in werking. Dit brengt ingrijpende veranderingen met zich mee voor ondernemingen, zelfstandigen en particulieren. De hervorming beoogt meer duidelijkheid, billijkheid en modernisering van de aansprakelijkheidsregels. Maar wat betekent dit concreet voor jou? We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij.

nick fewings zF pTLx Dkg unsplash kopie

Wat is het aansprakelijkheidsrecht?


Het aansprakelijkheidsrecht bepaalt in welke gevallen je schade moet vergoeden die je bij iemand anders veroorzaakt, en in welke mate je hiervoor verantwoordelijk bent. Het nieuwe wetboek brengt meer evenwicht tussen de rechten van slachtoffers en de bescherming van aansprakelijke partijen.

De 5 belangrijkste veranderingen in het aansprakelijkheidsrecht


1. Objectieve aansprakelijkheid wordt uitgebreid

In bepaalde gevallen kan je aansprakelijk worden gesteld zonder dat er sprake is van een fout. Dit heet objectieve aansprakelijkheid. De wet breidt deze situaties uit, waardoor je als ondernemer of particulier in meer gevallen verantwoordelijk kan worden gehouden, ook als je niet rechtstreeks nalatig was.

Dit heeft gevolgen voor bijvoorbeeld werkgevers, verhuurders en dienstverleners. Zij kunnen sneller aansprakelijk worden gesteld voor schade veroorzaakt door medewerkers, huurders of producten.

2. Aansprakelijkheid van rechtspersonen wordt verstrengd

Voor vennootschappen en organisaties wordt de aansprakelijkheid van bestuurders en zaakvoerders duidelijker vastgelegd. Dit betekent dat bestuurders persoonlijk verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor fouten, ook als ze in naam van hun vennootschap handelden.

Bestuurders zullen hun beleidsbeslissingen nog zorgvuldiger moeten onderbouwen. Een degelijke aansprakelijkheidsverzekering is belangrijker dan ooit.

Nieuw schadebegrip: ook toekomstig verlies telt

Tot nu toe werd schade vooral berekend op basis van geleden verlies. Vanaf 2025 wordt ook toekomstige schade in rekening gebracht. Dit betekent dat een slachtoffer bijvoorbeeld inkomensverlies in de toekomst kan claimen.

Dit kan leiden tot hogere schadevergoedingen, vooral in zaken waar langdurige financiële gevolgen spelen, zoals arbeidsongevallen of medische fouten.

4. Invoering van verzachtende omstandigheden

De rechter krijgt meer ruimte om de schadevergoeding aan te passen op basis van verzachtende omstandigheden. Dit betekent dat de persoonlijke situatie van de aansprakelijke partij kan meespelen in de uiteindelijke beslissing.

Dit biedt meer flexibiliteit, maar kan ook leiden tot meer interpretatieverschillen en langere juridische procedures.

5. Wijzigingen in verjaringstermijnen

De termijn waarin je een schadevergoeding kan vorderen, wijzigt. Er komt een meer uniform systeem met vaste verjaringstermijnen, waardoor zowel slachtoffers als aansprakelijke partijen sneller weten waar ze aan toe zijn.

Dit zorgt voor meer rechtszekerheid, maar kan er ook voor zorgen dat schadeclaims sneller verjaard zijn dan voorheen.

Wat betekent dit voor jou als ondernemer of particulier?


Deze nieuwe regels zorgen voor een grondige hervorming van het aansprakelijkheidsrecht. Of je nu ondernemer, bestuurder of particulier bent: de kans dat je met aansprakelijkheidskwesties in aanraking komt, wordt groter.

Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent en laat je juridisch adviseren over de mogelijke impact op jouw situatie.

Heb je vragen over deze hervorming en wil je weten wat dit voor jou betekent?

Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.