fbpx

Ben je van plan om als zelfstandige aan de slag te gaan en twijfel je tussen een eenmanszaak of een vennootschap? De keuze tussen deze twee ondernemingsvormen hangt sterk af van je zakelijke ambities, de aard van je activiteiten, en je persoonlijke voorkeuren.

robert anasch ZFYg5jTvB4A unsplash

Hier bespreken we de belangrijkste verschillen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen.

Een eenmanszaak heeft een laagdrempelige start met lage opstart- en stopzettingskosten. Je hebt directe toegang tot je inkomsten, wat betekent dat je snel kunt genieten van je verdiensten. Echter, je bent ook onbeperkt persoonlijk aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Dit betekent dat je privévermogen in gevaar kan komen als je bedrijf in financiële problemen raakt. Daarnaast val je onder een hoge progressieve belastingdruk, wat een nadeel kan zijn naarmate je meer verdient.

Een vennootschap biedt de mogelijkheid om je aansprakelijkheid te beperken, waardoor je persoonlijke bezittingen beter beschermd zijn tegen zakelijke schuldeisers. Bovendien profiteer je van een lagere belastingdruk en kun je je loon optimaliseren. De keerzijde is dat het oprichten van een vennootschap complexer en duurder is, met meer administratieve verplichtingen. Daarnaast zijn de winsten van een vennootschap openbaar beschikbaar, wat een nadeel kan zijn als je waarde hecht aan privacy.

Kies voor een eenmanszaak als je klein wilt beginnen, de risico’s wilt beperken en weinig administratieve rompslomp wilt hebben. Het is een uitstekende keuze voor freelancers en kleine ondernemers die snel willen starten zonder veel gedoe. Overweeg een vennootschap als je groot wilt denken, investeerders wilt aantrekken en je persoonlijke vermogen wilt beschermen. Deze structuur is geschikt voor ondernemers met groeiplannen en een behoefte aan meer financiële en juridische bescherming.

Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van je specifieke situatie en doelen.

Heb je vragen voor jouw bedrijf hierover? Neem dan zeker contact met ons op.