fbpx

Als ondernemer ben je gewend om risico's te nemen en strategische beslissingen te maken die de groei van je bedrijf stimuleren. Maar heb je er wel eens over nagedacht wat er gebeurt als je plotseling niet meer in staat bent om deze beslissingen te nemen? 

DUNS

Een ernstige ziekte of ongeval kan immers iedereen overkomen. In zulke onvoorziene situaties kan een zorgvolmacht van cruciaal belang zijn.

Wat houdt een zorgvolmacht in?

Een zorgvolmacht is een juridisch document waarmee je vastlegt wie namens jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt vanwege wilsonbekwaamheid. Dit kan veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte of door ouderdom. Door tijdig een zorgvolmacht op te stellen, kun je bepalen wie welke beslissingen mag nemen zonder tussenkomst van een rechter. Je kunt ervoor kiezen één persoon aan te wijzen die alle verantwoordelijkheden op zich neemt, of meerdere personen die specifieke taken verdelen.

Bijvoorbeeld, één persoon die je bankzaken regelt en anderen die bepaalde aspecten van je bedrijfsvoering beheren.

Welke bevoegdheden geef je aan de Lasthebber?

Als lastgever heb je veel flexibiliteit in de bevoegdheden die je vastlegt in de zorgvolmacht. Je kunt bevoegdheden toekennen voor het beheren van je vermogen, zoals het openen en sluiten van bankrekeningen, het beheren van beleggingsportefeuilles, en het aangaan of beëindigen van huurcontracten.

Daarnaast kan de lasthebber vastgoed verkopen, schenkingen doen en aandelen verhandelen.

Voor persoonlijke zaken kan de lasthebber beslissingen nemen over opname in een verzorgingsinstelling en toegang krijgen tot je patiëntendossier. Deze veelzijdigheid maakt de zorgvolmacht een krachtig hulpmiddel voor successieplanning en het behoud van je gemoedsrust.

Beperkingen van een Zorgvolmacht

Ondanks de vele mogelijkheden die een zorgvolmacht biedt, zijn er ook beperkingen. Persoonlijke handelingen zoals het opstellen of herroepen van een testament, trouwen of scheiden, en wilsverklaringen zoals euthanasie en orgaandonatie kunnen niet worden gedelegeerd.

Voor ondernemers is het belangrijk te weten dat de lasthebber in een besloten vennootschap stemrecht op de algemene vergadering kan uitoefenen. In een naamloze vennootschap is dit echter complexer door wettelijke beperkingen.

Bestuurlijke taken mogen niet worden overgedragen, tenzij de lasthebber zelf bestuurder wordt.

Bij de verkoop van de onderneming moet altijd een marktconform waarderingsverslag worden opgesteld om te voorkomen dat je bedrijf ondergewaardeerd wordt verkocht.

Hoe stel je zo'n document op?

Om een zorgvolmacht te kunnen opstellen, moet je wilsbekwaam zijn. Dit betekent dat je de gevolgen van de zorgvolmacht moet begrijpen.

De volmacht moet schriftelijk worden vastgelegd, hetzij in een onderhandse of notariële akte.

Voor handelingen die notariële tussenkomst vereisen, zoals schenkingen of vastgoedverkopen, is een notariële akte noodzakelijk.

Bovendien moet elke zorgvolmacht worden geregistreerd in het Centraal Register voor Lastgevingen (CRL). Zonder deze registratie is de volmacht bij wilsonbekwaamheid niet geldig, in tegenstelling tot een bankvolmacht die dan vervalt.

Wanneer begint en eindigt een zorgvolmacht?

Een zorgvolmacht kan ingaan op het moment dat je wilsonbekwaam wordt of eerder als je dat wenst. Als je bijvoorbeeld moeite hebt met zelfstandig beslissingen nemen, kan de volmacht direct na ondertekening van kracht worden.

De zorgvolmacht eindigt bij overlijden van de lastgever, na het verstrijken van een bepaalde duur, of als de wilsbekwame lastgever de volmacht intrekt. Ook kan een vrederechter de volmacht beëindigen bij misbruik of als extra gerechtelijke bescherming nodig is.

Mocht de lasthebber zelf wilsonbekwaam worden, overlijden of zijn taken neerleggen, dan eindigt de zorgvolmacht eveneens. Daarom is het verstandig een opvolgend lasthebber te benoemen.

Het tijdig opstellen van een zorgvolmacht zorgt ervoor dat je beslissingen en die van je onderneming kunnen worden voortgezet, zelfs als jij daar niet meer toe in staat bent.

Bij Finum Accountants staan wij klaar om je te helpen bij het opstellen van een zorgvolmacht die perfect aansluit op jouw persoonlijke en zakelijke behoeften.

Heb je vragen voor jouw bedrijf hierover? Neem dan zeker contact met ons op.