fbpx

Het D-U-N-S nummer, oftewel het Data Universal Numbering System, is een uniek, negen-cijferig identificatienummer dat ontwikkeld is door Dun & Bradstreet (D&B) in 1963. En soms krijgen wij de vraag: wat is dit nu eigenlijk en vooral: heb ik dat nodig als bedrijf?

DUNS

De oorsprong van het D-U-N-S nummer

Het D-U-N-S nummer, oftewel het Data Universal Numbering System, is een uniek, negen-cijferig identificatienummer dat ontwikkeld is door Dun & Bradstreet (D&B) in 1963.

Dit systeem werd geïntroduceerd om een uniforme en betrouwbare manier te bieden om bedrijven wereldwijd te identificeren en hun informatie te verzamelen. Door de jaren heen is het D-U-N-S nummer uitgegroeid tot een standaard in de zakelijke wereld, wat het mogelijk maakt om bedrijven eenvoudig en consistent te volgen.

Wat is een D-U-N-S nummer?

Een D-U-N-S nummer fungeert als een digitale identiteitskaart voor bedrijven. Elk nummer is uniek voor een specifiek bedrijf en blijft ongewijzigd, zelfs als het bedrijf van naam verandert of verhuist.

Dit nummer wordt gebruikt om bedrijfsinformatie zoals kredietwaardigheid, financiële geschiedenis en bedrijfsprestaties te registreren en delen. Hierdoor kunnen andere bedrijven en instanties eenvoudig en betrouwbaar zakelijke informatie verifiëren.

Gebruik van het D-U-N-S nummer door bedrijven

Wereldwijd maken miljoenen bedrijven gebruik van het D-U-N-S nummer. Het wordt vaak gebruikt door bedrijven om hun zakelijke relaties te beheren en nieuwe markten te betreden. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld vereist voor bedrijven die zaken willen doen met de overheid.

Veel multinationals en internationale organisaties vertrouwen op het D-U-N-S nummer om hun leveranciers, klanten en partners te identificeren en te verifiëren. Hierdoor kunnen zij risico's minimaliseren en betrouwbaarheid garanderen in hun zakelijke transacties.

Waarom gebruiken bedrijven een D-U-N-S nummer?

Bedrijven gebruiken een D-U-N-S nummer om diverse redenen. Het helpt bij het opbouwen van een gedetailleerd en betrouwbaar profiel dat gemakkelijk kan worden gedeeld met potentiële partners en klanten. Dit nummer maakt het eenvoudiger om kredietwaardigheid te beoordelen, wat essentieel is voor het aangaan van nieuwe zakelijke relaties. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in internationale handel en samenwerking, waar het vaak vereist is om aan te tonen dat een bedrijf betrouwbaar en geloofwaardig is.

Wat is de mening van Finum Accountants? Als je van de items hierboven terug kan vinden binnen jouw bedrijf, dan is het zeker een punt om over na te denken. 

Heb je vragen voor jouw bedrijf hierover? Neem dan zeker contact met ons op.